Do góry

Desery Przepis na:

Mini Cupcakes Red Velvet

Przepis dnia 2015-02-17
Mini Cupcakes Red Velvet

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 427

Dodano:

Odsłon: 9161

Idealne na Walentynki

Składniki

  • - 3 białka jajek w rozmiarze L,
  • - 30 ml czerwonego barwnika spożywczego,
  • - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • - 200g mąki,
  • - 200g drobnego cukru do wypieków,
  • - 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - 2 łyżeczki kakao (można dodać tylko jedną),
  • - 0,5 łyżeczki soli,
  • - 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • - 55g masła 82%,
  • - 120ml maślanki
  • Krem:
  • - 50-75g białej czekolady,
  • - 3 łyżeczki cukru pudru,
  • - 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36%,
  • + posypka dekoracyjna.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W jednym naczyniu mieszamy białka z barwnikiem spożywczym i ekstraktem waniliowym.
    W drugim naczyniu mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i sól.
    W misie miksera łączymy olej i masło. Miksujemy do uzyskania jednolitego płynu. Następnie dodajemy sypkie składniki z drugiego naczynia oraz maślankę. Miksujemy na niskich obrotach do uzyskania wilgotnej masy. Następnie dodajemy połowę płynu z pierwszej miseczki i miksujemy na średnich obrotach przez pół minuty, następnie dodajemy pozostałą część płynu i powtarzamy miksowanie. Możemy przystąpić do wypiekania muffinek. Rozgrzewamy urządzenie, uzupełniamy papilotkami i wlewamy masę do samego końca foremki. Pieczemy przez 15 minut. Jeśli nie dysponujecie urządzeniem do wypiekania możecie piec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni- w zależności od piekarnika.

  2. Przygotowanie kremu:
    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i powoli czekoladę.

    Gdy babeczki wystygną możemy je udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń