Do góry

Desery Przepis na:

Mini pączki idealne na tłusty czwartek.

Mini pączki idealne na tłusty czwartek.

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 278

Dodano:

Odsłon: 420

Chyba każdy z Nas jadł chociaż raz mini pączki a w tłusty czwartek wręcz jest to wskazane Podobno kto nie zje chociaż jednego to nie będzie miał szczęścia przez cały rok. Moja propozycja to mini pączki, które wszyscy dobrze znają, jednak nie każdy zna przepis lub ich sam nie robił. Pamiętajcie też aby nie przesadzać z pączkami. Gdyż z badań naukowców wynika że trzeba leżeć 6 godzin przed telewizorem po zjedzeniu jednego pączka. W taki sposób spalimy kalorie, które zjedliśmy Ale żeby nie przedłużać przedstawiam mini pączki w moim wykonaniu:

Składniki

  • Mąka 900 g
  • Proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • Soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
  • Serek homogenizowany waniliowy 450 g
  • Jajka 5 szt
  • Cukier 200 g
  • Masło 50 g
  • Spirytus 4 łyżki
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia pączków.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mini pączki idealne na tłusty czwartek.

Przygotowanie

  1. Na wstępnie chciałbym uprzedzić Cię, jeżeli nie przepadasz za dużą ilością pączków lub nie masz dużej gromadki ich wielbicieli to zmniejsz ilość składników przynajmniej o połowę. Ponieważ ja upiekłem z tych składników ponad 100 sztuk Teraz do dzieła.

  2. Przesiewamy mąkę do miski dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól i wszystko mieszamy. Następnie w drugie naczynie wbijamy jajka dodajemy cukier i ubijamy na jednolitą masę. Gdy jajka z cukrem mamy gotowe dodajemy do nich serek i dokładnie mieszamy. Masę z jajek i serka przelewamy do suchych składników. Dodajemy masło i wyrabiamy, w momencie gdy połączą Nam się wszystkie składniki dodajemy spirytus i dokładnie wyrabiamy.

  3. Teraz już pozostało Nam tylko rozwałkować ciasto i wycinać kółeczka małą szklanką. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy. Uważajcie tylko na temperaturę oleju ( gdy będzie za wysoka pączki będą się smażyć ze strony zewnętrznej a środku pozostaną surowe, optymalna temperatura oleju to 170 – 180 stopni). Gdy nasze mini pączki ostygną wystarczy oprószyć cukrem pudrem i są gotowe do podania. Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń