Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawałowe mini pączki włoskie czyli frittelle alla veneziana są typowe w okresie karnawału i spożywa ich się bardzo dużo. Przepis prosto z słonecznej Italii.Zapraszam na filmik.
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 127
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 116
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 127
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 116
Składniki
Podgrzewamy mleko,wlewamy do dużej miski,kruszymy drożdże wsypujemy cukier, dodajemy nasze masło i wszystko to zamieszamy łyżką, aż drożdże się rozpuszczą.
Dodajemy szczyptę soli, wlewamy rum,dodajemy otartą cytrynę ,jajko i wszystko to zamieszamy łyżką.
Teraz wsypujemy nasza mąkę (przesianą) i mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto tak jak na pączki. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.
Rozgrzewamy nasz smalec do temperatury smażenia(sprawdzamy drewnianą łyżką czy smalec jest gotowy, dookoła patyczka muszą się pojawić bąbelki). Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką nasze ciasto pomagając sobie drugą łyżką.
Gorące mini pączki obsypujemy cukrem. Najlepiej smakują ciepłe. Zapraszam na mój kanał kuchni włoskiej na Youtube /Mangiare u Ewki. Teraz zapraszam na przepis i film.