Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 1560
Dodano: 30.01.2020
Odsłon: 499
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Podgrzewamy mleko,wlewamy do dużej miski,kruszymy drożdże
wsypujemy cukier, dodajemy nasze masło i wszystko to zamieszamy łyżką, aż drożdże się rozpuszczą.
Dodajemy szczyptę soli, wlewamy rum,dodajemy otartą cytrynę ,jajko i wszystko to zamieszamy łyżką.
Teraz wsypujemy nasza mąkę (przesianą) i mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto tak jak na pączki.
Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.
Rozgrzewamy nasz smalec do temperatury smażenia(sprawdzamy drewnianą łyżką czy smalec jest gotowy, dookoła patyczka muszą się pojawić bąbelki).
Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką nasze ciasto pomagając sobie drugą łyżką.
Gorące mini pączki obsypujemy cukrem.
Najlepiej smakują ciepłe.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)