Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do podgryzania przy kawie. Zaraz po upieczeniu są lekkie i chrupiące. Następnego dnia miękną, uelastyczniają się, takie są najlepsze, tylko, że rzadko doczekują następnego dnia.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 943
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4190
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 312
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 802
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3663
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 943
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4190
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 312
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 802
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3663
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 750
Składniki
W rondlu o grubym dnie, na małym ogniu, zmieszać mleko, wodę, masło, cukier i sól. Całość roztopić, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać mąkę. Mąkę dodawać stopniowo, nie przerywając mieszania, aż połączy się z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno odchodzić od ścianek rondla. Wtedy dodać dwa jajka i ostrożnie połączyć je z ciastem. Potem dodać kolejne dwa jajka i wyrobić ciasto na gładką masę. Powinno być gęste i lepkie.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zachowując dość duże odstępy, wykładać dwoma łyżeczkami ciasto – tworząc kopiate ciastka. Ciastka posypać obficie cukrem pudrem. Piekarnika nagrzać do 220 stopni. Ptysie piec 12 minut w 220 stopniach i 10-12 minut w 200 stopniach przy lekko uchylonych drzwiczkach – można zablokować je drewnianą łyżką. Po wyciągnięciu z piekarnika należy pozwolić im chwilę odetchnąć, po czym przełożyć na kratę i wystudzić.
Polecam