Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do podgryzania przy kawie. Zaraz po upieczeniu są lekkie i chrupiące. Następnego dnia miękną, uelastyczniają się, takie są najlepsze, tylko, że rzadko doczekują następnego dnia.
Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...
Odsłon: 153
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 323
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 23665
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 344
Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...
Odsłon: 153
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 323
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 23665
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 344
Składniki
W rondlu o grubym dnie, na małym ogniu, zmieszać mleko, wodę, masło, cukier i sól. Całość roztopić, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać mąkę. Mąkę dodawać stopniowo, nie przerywając mieszania, aż połączy się z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno odchodzić od ścianek rondla. Wtedy dodać dwa jajka i ostrożnie połączyć je z ciastem. Potem dodać kolejne dwa jajka i wyrobić ciasto na gładką masę. Powinno być gęste i lepkie.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zachowując dość duże odstępy, wykładać dwoma łyżeczkami ciasto – tworząc kopiate ciastka. Ciastka posypać obficie cukrem pudrem. Piekarnika nagrzać do 220 stopni. Ptysie piec 12 minut w 220 stopniach i 10-12 minut w 200 stopniach przy lekko uchylonych drzwiczkach – można zablokować je drewnianą łyżką. Po wyciągnięciu z piekarnika należy pozwolić im chwilę odetchnąć, po czym przełożyć na kratę i wystudzić.
Polecam