Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe, delikatne, drożdżowe, rogaliki kokosowe. Pyszne, słodziutkie, zabawnie poskręcane, na jeden, dwa kęsy zjadane. Z przepisu 64 sztuki upieczone i tylko jest jeden minus, szybko zostały zjedzone. Babcia takie wypiekała, tylko w większe rogale ciasto skręcała.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3838
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 263
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 340
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3838
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 263
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 340
Składniki
Nadzienie: Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kokos, cukier i delikatnie prażymy 2 min. Wlewamy mleczko kokosowe, podgrzewamy ok. 10 min, mieszamy, do momentu aż masa zgęstnieje. Studzimy w temp. pokojowej.
Ciasto: Masło rozpuszczamy. Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko temp. ok 38°C, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy 100 g mąki i 1 łyżeczkę cukru pudru. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu, wlewamy masło, dodajemy jajka, pozostały cukier, sól, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, stopniowo dodajemy mąkę. Na końcu wyrabiamy ręką, powinno być gładkie i elastyczne. Formułujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto i nadzienie dzielimy na 4 równe części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 28-30 cm, rozprowadzamy na nim masę kokosową. Za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik, zaczynając od zewnętrznej części, delikatnie zwijamy. Przekładamy na blachę od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 12 min w 180°C.
Studzimy na kratce z piekarnika, następnie posypujemy cukrem pudrem.