Do góry

Desery Przepis na:

Mini torcik

Mini torcik

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 17452

Dodano:

Odsłon: 3961

Torcik z biszkoptami, przełożony masą ala ptasie mleczko, a wierzch oblałam czekoladą i posypałam cukiereczkami.

Składniki

  • 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka u mnie smak jagodowy
  • 1 opakowanie delicji u mnie o smaku jagodowym
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 mleczna czekolada
  • cukierki na posypkę
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mini torcik

Przygotowanie

  1. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody i odstawiamy do wystygnięcia, ale pilnujemy momentu w którym zaczyna tężeć. Małą tortownicę wykładamy folią aluminiową. Na dnie tortownicy układamy okrągłe biszkopty. Kiedy galaretka zacznie dobrze tężeć wówczas ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem do momentu, aż zacznie gęstnięć. Do gęstniejącej, ubijanej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i jeszcze ubijamy mikserem jakąś 1 minutę. 1/3 masy wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, na masę układamy delicje i 1/3 masy.

  2. Wyrównujemy i układamy na masie okrągłe biszkopty i ostatnią część masy. Wyrównujemy i schładzamy około 1 godziny.

  3. Po godzinie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej z dwiema łyżkami mleka. Kiedy rozpuszczona czekolada zacznie gęstnieć a już będzie przestudzona oblewamy nią wierzch tortu i posypujemy cukiereczkami. Kiedy oblewacie tort czekoladą możecie go nie wyjmować z rantu, ja wyjęłam bo chciałam żeby mi troszkę boki oblała czekolada, ale jak jest oblana sama góra też wygląda pięknie.Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń