Do góry

Desery Przepis na:

Miodowe ciasto z makiem i musem brzoskwiniowym

Miodowe ciasto z makiem i musem brzoskwiniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 391

Dodano:

Odsłon: 907

Rewelacyjne ciasto z makiem, wilgotne i aromatyczne.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna 1 szkl
  • żółtko 1 szt
  • masło 5 dag
  • miód 2 łyżki
  • cukier puder 5 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • śmietana gęsta 2-3 łyżki
  • mus brzoskwiniowy
  • brzoskwinie w puszce 1 puszka
  • galaretka brzoskwiniowa 1 szt
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • pozostałe składniki:
  • masa makowa 1 puszka
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
  • orzechy włoskie 1/2 szkl
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtko, miód, śmietanę.
    Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.
    Następnie rozwałkować i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce 25/25 cm.

  2. Gotową masę makową wymieszać ze skórką pomarańczową i połową orzechów, wyłożyć na ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 45-50 minut.

  3. Galaretkę razem z żelatyną rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Brzoskwinie razem z syropem zmiksować, połączyć z galaretką, przestudzić.
    Lekko tężejący mus wyłożyć na zimne, upieczone ciasto z makiem, odłożyć do lodówki.
    Pozostałe posiekane orzechy delikatnie zrumienić na suchej patelni, ostudzić, posypać ciasto.

  4. Ciasto pokroić gdy mus dokładnie stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń