Do góry

Desery Przepis na:

Miodowe ciasto z truskawkami i kruszonką

Miodowe ciasto z truskawkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 132

Ciasto z truskawkami i kruszonką to klasyka wśród ciast z owocami. Ta wersja została nieco zmieniona i do ciasta dodałam miodu, było pyszne. Polecam.

Składniki

  • mąka pszenna 3 szkl
  • margaryna lub masło 25 dag
  • cukier puder 15 dag
  • żółtka 4 szt
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • miód prawdziwy 3 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • Kruszonka
  • mąka pszenna 1 szkl
  • masło 10 dag
  • cukier 10 dag
  • Pozostałe składniki:
  • truskawki 1 kg
  • herbatniki 10 dag
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Miodowe ciasto z truskawkami i kruszonką

Przygotowanie


  1. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki.
    Kruszonka
    Do miski wsypać przesianą mąkę i cukier, wlać rozpuszczone gorące masło, mieszać, do powstania kruszonki.

  2. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i sodą, dokładnie posiekać z tłuszczem. Następnie dodać miód, żółtka, cukier waniliowy i zarobić ciasto

  3. Rozwałkować i włożyć do wyłożonej pergaminem brytfanny o wymiarach22/37 cm. Wierzch ciasta posypać pokruszonymi herbatnikami, ułożyć truskawki i posypać kruszonką.

  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 min

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń