Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coroczny hit na Świątecznym stole czyli uwielbiany w mojej rodzinie miodownik z masą grysikową i orzechami :)
PLACKI MIODOWE:
1.Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy.
2. Pieczemy w formie wyłożonej papierem w 180 st. C ok. 15-20 min.
3. Po upieczeniu każdy placek przekładamy papierem i kładziemy jeden na drugi. Dociskamy ciężką książką/ deską.
4. Na drugi dzień każdy z blatów skrapiamy miksturą ( 4 łyżki wody z 2 łyżkami soku z cytryny)
MASA GRYSIKOWA:
1. Kaszę i szczyptę soli dodajemy do zimnego mleka.
2. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia.
3. Ucieramy masło (powinno być w temp. pokojowej) z cukrem.
4. Dodajemy stopniowo po łyżce wystudzonej masy grysikowej.
5. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu rumowego lub łyżkę likieru Amaretto lub innego likieru.
KARMEL ORZECHOWY:
1. Na patelni podprażamy 350-400 g orzechów włoskich.
2. Dodajemy 150 g masła, pół szkl. cukru i 4 łyżki miodu.
3. Masa powinna się zagotować, a w konsystencji przypominać karmel.
4. Jeszcze ciepłą wylewamy na dolny placek miodowy. Jak przestygnie smarujemy masą grysikową. Przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Ponownie nakładamy masę grysikową. Przykrywamy ostatnim plackiem.
5. Wierzch ciasta polewamy gorzką polewą.
Miodownik to ciasto, które najczęściej pojawia się na stole w okresie świąt B...
Odsłon: 11711
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 186
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 176
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 25
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 58
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 186
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 176
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 25
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 58
Składniki
PLACKI MIODOWE: 1.Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy. 2. Pieczemy w formie wyłożonej papierem w 180 st. C ok. 15-20 min. 3. Po upieczeniu każdy placek przekładamy papierem i kładziemy jeden na drugi. Dociskamy ciężką książką/ deską. 4. Na drugi dzień każdy z blatów skrapiamy miksturą ( 4 łyżki wody z 2 łyżkami soku z cytryny)
MASA GRYSIKOWA: 1. Kaszę i szczyptę soli dodajemy do zimnego mleka. 2. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia. 3. Ucieramy masło (powinno być w temp. pokojowej) z cukrem. 4. Dodajemy stopniowo po łyżce wystudzonej masy grysikowej. 5. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu rumowego lub łyżkę likieru Amaretto lub innego likieru.
KARMEL ORZECHOWY: 1. Na patelni podprażamy 350-400 g orzechów włoskich. 2. Dodajemy 150 g masła, pół szkl. cukru i 4 łyżki miodu. 3. Masa powinna się zagotować, a w konsystencji przypominać karmel. 4. Jeszcze ciepłą wylewamy na dolny placek miodowy. Jak przestygnie smarujemy masą grysikową. Przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Ponownie nakładamy masę grysikową. Przykrywamy ostatnim plackiem. 5. Wierzch ciasta polewamy gorzką polewą.
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt japoński
Desery
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Desery
Najprostsze ciasto bez pieczenia z truskawkami
Desery
Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie
Biszkopt japoński
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 19
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Kto nie lubi gofrów? Smakują wyjątkowo z sezonowymi owocami, choć gofry z teg...
Odsłon: 32