Desery Przepis na:
MIODOWNIK


Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 289
Dodano: 30.12.2017
Odsłon: 4644
Składniki
- PLACKI MIODOWE:
- 3 szkl. mąki
- 1 kostka margaryny
- 180 g cukru pudru
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- MASA GRYSIKOWA:
- 1 szkl. kaszy manny
- 750 ml mleka
- 170g cukru
- 1 kostka masła
- Kilka kropli aromatu rumowego lub 1 łyżka likieru Amaretto
- KARMEL ORZECHOWY:
- 350-400 g orzechów włoskich
- 150 g masła
- ½ szkl. cukru
- 4 łyżki miodu
- DODATKOWO: Powidła śliwkowe Woda Sok z cytryny
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
PLACKI MIODOWE:
1.Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy.
2. Pieczemy w formie wyłożonej papierem w 180 st. C ok. 15-20 min.
3. Po upieczeniu każdy placek przekładamy papierem i kładziemy jeden na drugi. Dociskamy ciężką książką/ deską.
4. Na drugi dzień każdy z blatów skrapiamy miksturą ( 4 łyżki wody z 2 łyżkami soku z cytryny) -
MASA GRYSIKOWA:
1. Kaszę i szczyptę soli dodajemy do zimnego mleka.
2. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia.
3. Ucieramy masło (powinno być w temp. pokojowej) z cukrem.
4. Dodajemy stopniowo po łyżce wystudzonej masy grysikowej.
5. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu rumowego lub łyżkę likieru Amaretto lub innego likieru. -
KARMEL ORZECHOWY:
1. Na patelni podprażamy 350-400 g orzechów włoskich.
2. Dodajemy 150 g masła, pół szkl. cukru i 4 łyżki miodu.
3. Masa powinna się zagotować, a w konsystencji przypominać karmel.
4. Jeszcze ciepłą wylewamy na dolny placek miodowy. Jak przestygnie smarujemy masą grysikową. Przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Ponownie nakładamy masę grysikową. Przykrywamy ostatnim plackiem.
5. Wierzch ciasta polewamy gorzką polewą.
Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 30 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Tu już nie wypada powiedzieć nic innego, jak tylko: MIODZIO xDBabcia pyszne robiła, na nam leniuchom się nie chce ;) Odpowiedzi: 1 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz