Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne ciasto z trzema pysznymi kremami
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10366
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5966
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5307
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12805
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4561
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10366
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5966
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5307
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12805
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4561
Składniki
CIASTO MIODOWE- blacha o wym:25/35 cm Sodę rozpuszczamy w mleku. Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy sodę i jajka oraz miód. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół.Wałkujemy na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w 160 st. C termoobieg (piekłam od razu 2 ciasta) lub ustawienie góra dół w 180 st. C Do momentu aż ciasto będzie rumiane. MASA: 2 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałej szklance mleka mieszamy budynie. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy, mieszamy żeby się nie przypaliło. Budyń przykrywamy folią tak żeby go dotykała. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy już będzie zimny ucieramy kostkę masła na puch, dodajemy po łyżce budyniu, miksujemy. SKŁADANIE CIASTA: 1 blat ciasta smarujemy połową masy krówkowej oraz połową masy budyniowej, przykrywamy 2 blatem. Smarujemy resztą masy krówkowej i masy budyniowej. Ciasto na chwilę chowamy do lodówki. MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką pudru. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodajemy do niej 3 łyżki śmietany, mieszamy i sprawdzamy czy jest zimna. Wlewamy do miski i chwilę ubijamy. Masę wylewamy na ciasto, wyrównujemy i dekorujemy wg uznania (posypałam ryżem preparowanym) Może to być starta czekolada, kakao, posypka itp. Ciasto odstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego :)