Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik a,la 3 bit

Miodownik a,la 3 bit

Autor:

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 1392

Dodano:

Odsłon: 3412

Rewelacyjne ciasto z trzema pysznymi kremami

Składniki

  • Ciasto miodowe:
  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag cukru (radzę dać mniej)
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody + 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 20 dag masła
  • Krem budyniowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jasne budynie
  • kostka masła (200 g)
  • Masa śmietanowa:
  • 330 ml śmietany 30 %
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Oraz:
  • puszka masy krówkowej (miałam o smaku orzechowym)
  • starta czekolada,ryż preparowany lub posypka do dekoracji
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Miodownik a,la 3 bit

Przygotowanie

  1. CIASTO MIODOWE- blacha o wym:25/35 cm

    Sodę rozpuszczamy w mleku. Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy sodę i jajka oraz miód. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół.Wałkujemy na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w 160 st. C termoobieg (piekłam od razu 2 ciasta) lub ustawienie góra dół w 180 st. C Do momentu aż ciasto będzie rumiane.


    MASA:

    2 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałej szklance mleka mieszamy budynie. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy, mieszamy żeby się nie przypaliło. Budyń przykrywamy folią tak żeby go dotykała. Odstawiamy do wystudzenia.

    Gdy już będzie zimny ucieramy kostkę masła na puch, dodajemy po łyżce budyniu, miksujemy.

    SKŁADANIE CIASTA:

    1 blat ciasta smarujemy połową masy krówkowej oraz połową masy budyniowej, przykrywamy 2 blatem.

    Smarujemy resztą masy krówkowej i masy budyniowej.

    Ciasto na chwilę chowamy do lodówki.

    MASA ŚMIETANOWA:

    Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy.

    Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką pudru. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodajemy do niej 3 łyżki śmietany, mieszamy i sprawdzamy czy jest zimna. Wlewamy do miski i chwilę ubijamy.

    Masę wylewamy na ciasto, wyrównujemy i dekorujemy wg uznania (posypałam ryżem preparowanym)

    Może to być starta czekolada, kakao, posypka itp.

    Ciasto odstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń