Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik królewski

Miodownik królewski

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1311

Dodano:

Odsłon: 25293

Pyszny, najlepiej smakuje po 2 dniach.

Składniki

  • mąka, 4,5 szklanki
  • cukier, 0,5 szklanki+5 dag do orzechów
  • masło, 10 dag+10 dag do orzechów
  • Miód, 5 łyżek+2 łyżki do orzechów
  • Jaja, 4 szt
  • soda, 3 łyżeczki
  • orzechy krojone, 25 dag
  • masło do masy, 1 kostka
  • mleko, 1 litr
  • kasza manna, 6 dużych łyżek
  • cukier do masy, 3 łyżki
  • olejek migdałowy
  • powidło śliwkowe, 1 słoik
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Miodownik królewski

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć, dodać cukier, jajka, resztę składników, wymieszać, zagnieść ciasto, rozwałkować na 3 placki. Orzechy z masłem, miodem i cukrem zagotować i lekko przestudzone wyłożyć na jeden placek. Miodowniki piec na złoty kolor

  2. Mleko z cukrem zagotować, wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu ok 10 min, wystudzić. Utrzeć masło, dodać zimną kaszę i kilka kropli olejku

  3. Przełożenie ciasta: ciasto, powidło, połowa masy, ciasto, powidło, masa, ciasto z orzechami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jagoda114 02 kwietnia 2013 Dno blaszki ma wymiary 20x36 cm, taka typowa blaszka:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pepsina87 27 marca 2013 Jakie ma wymiary blacha do pieczenia Mazurka?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Namarra 26 marca 2013 Zrobiłam- pycha. Moim domownikom szczególnie przypadłą do gustu polewa orzechowo- miodowa. Ładnie zastyga i jest pyszna.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń