Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miodownik przekładany powidłami śliwkowymi i budyniem orzechowym, udekorowany lukrem i orzechami włoskimi.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 127
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 706
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 84
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 127
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 706
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 84
Składniki
Miód przełożyć do garnka i podgrzać. Mąkę przesiać do miski. Pod koniec dodać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i mąkę ziemniaczaną.
Białka oddzielić od żółtek. Posolić i ubić na sztywną pianę. Utrwalić cukrem.
Do żółtek wlać miód i zmiksować. Przelać do piany. Delikatnie wymieszać. Dodać sypkie składniki i jeszcze raz wymieszać. Przelać do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).
Wstawić na 35-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
Do szklanki odlać 125 ml mleka. Resztę wlać do garnka. Dodać masło, posłodzić cukrem trzcinowym i postawić na kuchence. Gdy się zagotuje, wsypać orzechy. W zimnym mleku rozpuścić budyń i wlać do mleka. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Odciąć górę biszkoptu. Spód posmarować powidłami śliwkowymi. Wierzch pokroić w drobną kosteczkę. Na powidła nałożyć przestudzony budyń. Wierzch posypać kosteczką z ciasta.
Orzechy włoskie uprażyć w 200 st. C. przez 7-8 minut. Pokruszyć i posypać po wierzchu ciasta.
Ciasto polać lukrem przygotowanym z cytryny i cukru pudru.