Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik z budyniem orzechowym

Miodownik z budyniem orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 498

Dodano:

Odsłon: 2296

Miodownik przekładany powidłami śliwkowymi i budyniem orzechowym, udekorowany lukrem i orzechami włoskimi.

Składniki

  • 1 szklanka - mąki
  • 3 łyżki - mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki - przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka - cynamonu
  • 6 - jajek
  • 2 łyżki - cukru
  • ½ szklanki - miodu
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • BUDYŃ ORZECHOWY
  • 500 ml - mleka
  • 1 - budyń śmietankowy
  • 50 g - masła
  • 2 łyżki - cukru trzcinowego
  • 50 g - mielonych orzechów włoskich
  • DEKORACJA
  • lukier (sok z cytryny i cukier puder)
  • orzechy włoskie
  • DO PRZEŁOŻENIA
  • powidła śliwkowe
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Miodownik z budyniem orzechowym

Przygotowanie

  1. Miód przełożyć do garnka i podgrzać. Mąkę przesiać do miski. Pod koniec dodać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i mąkę ziemniaczaną.

  2. Białka oddzielić od żółtek. Posolić i ubić na sztywną pianę. Utrwalić cukrem.

  3. Do żółtek wlać miód i zmiksować. Przelać do piany. Delikatnie wymieszać. Dodać sypkie składniki i jeszcze raz wymieszać. Przelać do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).

  4. Wstawić na 35-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.

  5. Do szklanki odlać 125 ml mleka. Resztę wlać do garnka. Dodać masło, posłodzić cukrem trzcinowym i postawić na kuchence. Gdy się zagotuje, wsypać orzechy. W zimnym mleku rozpuścić budyń i wlać do mleka. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.

  6. Odciąć górę biszkoptu. Spód posmarować powidłami śliwkowymi. Wierzch pokroić w drobną kosteczkę. Na powidła nałożyć przestudzony budyń. Wierzch posypać kosteczką z ciasta.

  7. Orzechy włoskie uprażyć w 200 st. C. przez 7-8 minut. Pokruszyć i posypać po wierzchu ciasta.

  8. Ciasto polać lukrem przygotowanym z cytryny i cukru pudru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń