Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem.

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1901

Dodano:

Odsłon: 7573

Pyszny miodownik z orzechowo-budyniowym kremem. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy placki miodowe zmiękną od kremu. Idealne ciasto z filiżanką aromatycznej kawy. Na podwieczorek i świąteczny stół. Polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki cukru
  • Krem budyniowo - orzechowy:
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • odrobina masła lub margaryny ( do posmarowania tortownicy )
  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko dajemy do garnka i roztapiamy, następnie garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy, masę studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko oraz przestudzoną masę, następnie zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy.
    Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części.

  2. Pieczenie: Następnie każdą część ciasta osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem. Za pierwszym razem tortownicę lekko smarujemy masłem, później już nie trzeba. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone krążki studzimy.

  3. .Krem budyniowo - orzechowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Wsypujemy zmielone orzechy i dokładnie ucieramy.

  4. Przekładanie: Gotowym kremem smarujemy miodowe krążki, smarujemy również boki wierzch. Na koniec całe ciasto obtaczamy w mielonych orzechach. Ciasto odstawiamy do stężenia.


  5. Krojenie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Najlepiej się kroi na drugi dzień gdy blaty miodowe zmiękną od kremu.



    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Tortownica o średnicy około 23 cm.
    Ciasto można pokroić na około 20 porcji.

  6. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń