Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto miodowe przekładane powidłami, masą z kaszy manny, wierzch ciasta pokryty jest polewą z mlecznej czekolady i kolorową posypką.Polecam.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 985
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4264
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 623
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 969
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3905
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 797
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 985
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4264
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 623
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 969
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3905
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 797
Składniki
Najpierw przygotujemy masę z kaszy manny,aby miała czas ostygnąć.Mleko wlewamy do garnka, następnie wsypujemy cukier,cukier waniliowy,kaszę mannę,mieszamy.Podłączamy gaz,gotujemy ciągle mieszając,od momentu zagotowania gotujemy około 5 minut do zgęstnienia masy.Następnie,gdy masa zgęstniała wyłączamy gaz,przekładamy masę do miski,przykrywamy wierzch masy folią spożywczą,aby nie powstał korzuch.
Do mąki dodajemy sodę,cukier puder,mieszamy,następnie przesiewamy na stolnicę.W mące robimy dołek,dodajemy masło pokrojone w kostkę,jajka,miód. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części i wałkujemy na wymiary blaszki 22x34.Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem.Pieczemy pojedynczo w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut, funkcja góra-dół.Dwie pozostałe części ciasta pieczemy w ten sam sposób co pierwszą część.Upieczone placki pozostawiamy do ostudzenia.
Masło w temp.pokojowej miksujemy przez 3 minuty na puszystą masę.Następnie dodajemy po 1 łyżce ostudzonej masy z kaszy manny, miksujemy za każdym razem do połączenia składników.Po dodaniu ostatniej porcji miksujemy masę przez 2 minuty.
Pierwszy placek miodowy smarujemy połową porcji powideł,następnie na powidła wykładamy połowę masy z kaszy manny,wyrównujemy,przykrywamy drugim plackiem miodowym,lekko dociskamy.Następnie smarujemy resztą powideł i wykładamy resztę masy z kaszy manny,wyrównujemy,przykrywamy trzecim plackiem miodowym,lekko dociskamy.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy z mlekiem na parze.
Jeszcze gorącą polewę wylewamy na placek miodowy,rozprowadzamy równo i dekorujemy posypką kolorową.Ciasto wkładamy do lodówki.Ciasto najlepiej smakuje po2-3dniach.Zyczę smacznego.