Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik z masą grysikową

Miodownik z masą grysikową

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 908

Dodano:

Odsłon: 10007

Będąc na blogu Ewy dostrzegłam przepis na miodownik z kremem grysikowym i tak mnie zaintrygował, że postanowiłam go upiec na święta. Ciasto najlepiej zrobić 3 – 4 dni przed podaniem gdyż wtedy zmięknie. Zastanawiałam się, czy nie zrobić z podwójnej ilości składników i szkoda, że tego nie zrobiłam, bo ciasto tak było pyszne, że bardzo szybko zniknęło.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 kostki masła
  • składniki na krem:
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania
  • wiórki czekoladowe.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania ciasta:
    Masło rozpuścić z miodem i cukrem pudrem na małym ogniu cały czas mieszając a następnie odstawić do wystudzenia. Do rozpuszczonej i wystudzonej masy dodać mąkę, jajko, śmietanę, sodę i zagnieść ciasto.

    Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na placek o szerokości tortownicy.
    Gotowe ciasto przełożyć na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

    Każdą część rozwałkowanego placka piec kolejno 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor, a następnie wystudzić.

  2. Przygotować masę grysikową:
    Kaszę mannę zagotować wraz z mlekiem i gotować do momentu aż się rozklei i zgęstnieje, cały czas mieszając.
    Ugotowaną kaszę odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo kaszę mannę po uprzednim zdjęciu zastygniętego kożucha z wierzchu.

  3. Upieczone placki smarować kolejno gotowym kremem w równych proporcjach. Część kremu pozostawić na wierzch. Posypać całość wiórkami czekoladowymi.
    Gotowe ciasto przechowywać w lodówce.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 01 stycznia 2014 Fajny pomysł z wiórkami czekoladowymi, dzięki nim ciasto nabiera delikatności i na pierwszy rzut oka podobne do straciatelli

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 01 stycznia 2014 moje ukochane świąteczne ciasto !!! znowu bym zjadła ! :))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń