Do góry

Desery Przepis na:

Mississippi mud cake – Przepis na mokre ciasto czekoladowe

Mississippi mud cake – Przepis na mokre ciasto czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 66

Dodano:

Odsłon: 11927

Nie znam osoby, która nie uwielbiałaby ciasta czekoladowego. Jeżeli mamy do czynienia z „mokrym”ciastem czekoladowym, z którego wypływa czekolada tym bardziej… Dziś przedstawiam wam łatwy i szybki przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe.

Składniki

  • 250g masła
  • 200g gorzkiej czekolady i 200g mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml wody
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g kakao
  • 250g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • kilka kropel aromatu rumowego - wedle uznania
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy 20 – 22 cm wyłożyć papierem (spód i boki), tak aby papier tworzył ‚kołnierz’ nad formą na około 2 do 3 centymetrów

  2. W rondelku o grubym dnie rozpuścić 180 ml wody, masło, czekoladę mleczną i kawę rozpuszczalną. Na małym ogniu delikatnie rozpuszczać wszystkie składniki, do uzyskania gładkiej konsystencji mieszając.

  3. Kiedy nasze składniki się pomieszają należy zdjąć z ognia, przemieszać i odstawić do ostygnięcia na około 10-minut.
    Do dużej miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier i to wszystko razem dobrze rozmieszać

  4. W między czasie przygotować jajka z olejem i jogurtem naturalnym. Ja dodaje do jajek jeszcze aromat rumowy, ponieważ nadaje on delikatny posmak bajaderki temu ciastu, który uwielbiam

  5. Kolejno dodać 4 jajka roztrzepane z maślanką i olejem i stopniowo wyrabiać łyżką.
    Powoli dodawać masę z czekoladą, w końcu wlać ciasto do przygotowanej formy.

  6. Piec w 160ºC przez około 1 godzinę i 20 minut ważne, aby ciasto co jakiś czas sprawdzać już po 50 minutach, by go nie wysuszyć; Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta: powinno być lekko wilgotne. Zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia,

  7. Na koniec lekko odcinam górę, aby była równa. Polewam polewą czekoladową i posypuję posypką czekoladową dla estetycznego wyglądu.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ciacho50 15 czerwca 2016 Nie mogę znaleźć w podanym przepisie do czego poszła czekolada gorzka ? Będę za niedługo robiła ciemne ciasto i może skorzystam z przepisu. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń