Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mizeria z kaparami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 177
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 791
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 177
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 791
Składniki
porcji, czas ok. 20 min; porcja – 170 kcal, cena 1 zł.
Ogórki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, osusz. Odetnij końcówki (pozostaw ogórki ze skórką). Pokrój w cienkie plasterki. Umieść w misce.
Sałatę lodową podziel na liście. Opłucz je, a potem osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Porozrywaj na mniejsze kawałki. Dodaj do ogórków w misce.
Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Kapary odlej ze słonej zalewy. Koperek opłucz bardzo dokładnie, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij piórka z gałązek, posiekaj.
Na sos wymieszaj majonez z naturalnym jogurtem. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany z łupinki i drobno posiekany czosnek. Sos dopraw do smaku sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny, solą i pieprzem.
Do ogórków z sałatą dodaj cebulę, kapary i koperek. Całość przemieszaj, rozłóż na talerzyki lub do miseczek. Każdą porcję polej przygotowanym sosem.
Aby przygotować mizerię na zimę, umyj i obierz 4 kg ogórków gruntowych. Umieść je w misce. Przygotuj zalewę z 1/2 litra wody, 1 szklanki cukru, 1 szklanki octu oraz 2 płaskich łyżeczek soli. Lekko ją przestudź, zalej ogórki, wymieszaj. Odstaw na 8 godzin. Rozłóż do słoiczków. Pasteryzuj 10 minut.Źródło: Świat kobiety