Do góry

Desery Przepis na:

Mleczna kanapka

Mleczna kanapka

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 5750

Dodano:

Odsłon: 59714

Delikatny biszkopt i masa z dużą ilością mleka, pycha!!

Składniki

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru + 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 budynie czekoladowe - bez cukru!!
  • Masa:
  • 600ml. mleka
  • 1 - 1.5 tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 0.5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 kostki miękkiej Kasi
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Mleczna kanapka

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Białka ubić osobno. Stopniowo dodać cukier (wraz z cukrem waniliowym)
    Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na puszystą masę.
    Mąkę, budyń czekoladowy i proszek do pieczenia przesiać i dodawać po trochu do ciasta. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
    Piec 30min. w temp. 160"

    * Wymiary blaszki standardowe

    Ciasto wystudzić i przeciąć na pół...

  2. Masa:

    500ml. mleka gotujemy z białą czekoladą.
    Pozostałe 100ml. mleka mieszamy z cukrem i mąką. Całość gotujemy do zgęstnienia masy. Odstawić do wystudzenia!!

    Miękką Kasię utrzeć z 2-3 łyżkami cukru pudru, dodawać stopniowo "masę budyniową" cały czas miksując.
    Kremem smarujemy jeden blat biszkoptu, przykrywamy kolejnym.

    Na koniec zrobić polewę czekoladową, jednak ja tym razem tylko posypałam cukrem pudrem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

oceania202 30 listopada 2013 Ciasto spodobalo mi się na zdjęciu ...postanowiłam wiec je upiec.Swietny przepis..,łatwe wykonanie.Polecam ,albowiem smak jest rzeczywiście "mleczno kanapkowy" :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mona100 26 listopada 2013 Jedno pytanie,budyń ma być taki na 0,5l czy na 3/4 na pewno wypróbuję wygląda fajnie Odpowiedzi: 4 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barumka 26 listopada 2013 a jakie są wymiary blaszki? piszesz o standardowym wymiarze, no ale ja uzywam różnych no a nie chcę popsuć efektu... Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maaartinka 26 listopada 2013 Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka i miksujemy? Czy osobno żółtka i potem mieszamy z białkiem? Odpowiedzi: 3 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grawa5 26 listopada 2013 A dlaczego dodajesz budyń do ciasta biszkoptowego? Czy budyń w proszku, tak na sucho dodajesz?
Bo nie do końca rozumiem.
Bo budyń pojawia się tez przy opisie wykonania masy?!?
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń