Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć karnawał jeszcze trwa, już niebawem zacznie się sezon na poszukiwanie przepisu na smaczne pączki... oto on ;)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10604
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 856
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9013
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1326
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10604
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 856
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9013
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1326
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru i wymieszać. Następnie dodać kilka łyżek podgrzanego mleka i maki, wymieszać, a zaczyn wstawić do garnka z gorącą wodą na ok. 10 min. W tym czasie jaj i żółtka zmiksować z cukrem. Do przesianej mąki przelać zaczyn i zmiksowane jaja, wymieszać. Dodać także spirytus i stopione masło, wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i np. szklanką wykrawać krążki. Pozostawić do napuszenia na ok. 30 min.
Następnie smażyć w rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe nadziewać ulubioną marmoladą.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!