Do góry

Desery Przepis na:

Mocno kakaowa babka

Mocno kakaowa babka

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 285

Bardzo ciemna i mocno kakaowa babka. Na dodatek bardzo łatwa, bez konieczności użycia miksera.

Składniki

  • Składniki mokre:
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • szklanka wrzącej wody
  • kilka kropli olejku waniliowego lub rumowego
  • Składniki suche:
  • 225 g mąki
  • 330 g cukru
  • 85 g ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Formę na babkę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.

    Piekarnik ustawiamy na 180 stopni C ustawienie góra dół. Wstawiamy też naszą formę, żeby się nagrzała.

    Wodę gotujemy. Sypkie składniki przesiewamy, dodajemy mokre oprócz wody. Mieszamy dokładnie za pomocą trzepaczki lub łyżki.

    Wodę wlewamy do szklanki i cienkim strumieniem dodajemy do ciasta i ciągle mieszamy, zrobi się rzadkie, ale tak ma być.

    Ostrożnie wyciągamy nagrzaną formę z piekarnika i wlewamy nasze ciasto. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka.

    Upieczoną babkę oddzielamy od formy nożem i rzucamy na podłogę z wysokości ok. 20 cm.


    Wykładamy na talerz do przestudzenia :)

    Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy np. białą czekoladą.



  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 kwietnia Świetna babka, taka byłaby idealna do cappuccino :D
Z góry wygląda, jak trybik, a u nas ta nazwa często się przewija, począwszy od makaronu, a na ciachach kończąc ;) Pychotka, mniami :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń