Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak ja lubię te ciasteczka, są pyszne, ładnie się prezentują a przepis prosty i łatwy. Polecam
blaszki, papier do pieczenia, mikser , miska, łyżka, łyżeczka, nóż, ścierka lub folia spożywcza,
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 915
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5506
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8672
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17810
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 915
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5506
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8672
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17810
Składniki
Czas przygotowania 30 minut + czas chłodzenia + czas pieczenia. Czekolady drobniutko posiekać , rozdrobnić. Do miski wsypać cukier puder, jajka, dodać masło, cukier waniliowy oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dodać rozdrobnioną czekoladę, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz kakao. Ponownie wymieszać zagniatając ciasto. Ciasto zakryć ścierką lub folią spożywczą i włożyć do lodówki na 3 godziny w celu schłodzenia. Po wyjęciu z lodówki z ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki. Kulki obtaczać w cukrze pudrze odkładać na talerze i ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. W między czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąc kulki z lodówki i ponownie obtaczać w cukrze pudrze tak aby cukier utworzył grubą warstwę na kulkach. Kulki ułożyć w odstępach od siebie na przygotowanych blaszkach. Piec 15 - 20 minut. najpierw jedną, a nastepnie druga blaszkę. Upieczone ciasteczka wystudzić a nastepnie zajadać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku czy słoju. Smacznego
Gotowe kulki obtaczać w cukrze pudrze.
Kulki gotowe do pieczenia.
Ciasteczka pękające gotowe do podania.