Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak ja lubię te ciasteczka, są pyszne, ładnie się prezentują a przepis prosty i łatwy. Polecam
blaszki, papier do pieczenia, mikser , miska, łyżka, łyżeczka, nóż, ścierka lub folia spożywcza,
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 501
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 264
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9693
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1130
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4477
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 501
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 264
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9693
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1130
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4477
Składniki
Czas przygotowania 30 minut + czas chłodzenia + czas pieczenia. Czekolady drobniutko posiekać , rozdrobnić. Do miski wsypać cukier puder, jajka, dodać masło, cukier waniliowy oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dodać rozdrobnioną czekoladę, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz kakao. Ponownie wymieszać zagniatając ciasto. Ciasto zakryć ścierką lub folią spożywczą i włożyć do lodówki na 3 godziny w celu schłodzenia. Po wyjęciu z lodówki z ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki. Kulki obtaczać w cukrze pudrze odkładać na talerze i ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. W między czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąc kulki z lodówki i ponownie obtaczać w cukrze pudrze tak aby cukier utworzył grubą warstwę na kulkach. Kulki ułożyć w odstępach od siebie na przygotowanych blaszkach. Piec 15 - 20 minut. najpierw jedną, a nastepnie druga blaszkę. Upieczone ciasteczka wystudzić a nastepnie zajadać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku czy słoju. Smacznego
Gotowe kulki obtaczać w cukrze pudrze.
Kulki gotowe do pieczenia.
Ciasteczka pękające gotowe do podania.