Do góry

Desery Przepis na:

Morelowy tort

Morelowy tort

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Morelowy tort"

Składniki

  • 25 dag gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • 12 dag masła (margaryny)
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag dżemu morelowego oraz 100 ml śmietany kremówki
  • 6 moreli z zalewy
  • 5 dag polewy czekoladowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 80 minut • Porcja ok. 410 kcal • Koszt porcji ok. 1,80 zł • Przepis na 12 porcji

  2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestudzenia.

  3. Jajka utrzyj z cukrem. Gorącą czekoladę wymieszaj z masłem i wlej do utartych jajek. Potem partiami dodawaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

  4. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C około 40 minut.

  5. Połówki moreli dokładnie osącz. Rozpuść polewę w kąpieli wodnej i zamocz w niej każdą morelę do połowy. Odłóż do stężenia. 5 Przestudzone ciasto rozetnij na dwa blaty. Dolny posmaruj podgrzanym dżemem morelowym, przykryj górnym blatem, lekko dociskając.

  6. Kremówkę ubij na sztywno i szprycą powyciskaj na brzegu kopczyki, dołóż morele.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń