Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedziela . Czas na ciasto :) Zapewne kawałek słodyczy każdemu poprawi nawet pochmurny czas .
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9571
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4435
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 201
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20861
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9571
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4435
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 201
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20861
Składniki
Margaryna i jajka powinny być wyjęte wcześniej z lodówki , celem ogrzania . Margarynę utrzeć z cukrem . Następnie dodajemy kolejno po 1 jajku i cały czas miksujemy .Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i małymi partiami dodajemy do margaryny . Dodajemy również nalewkę lub spirytus i pół olejku migdałowego . Dokładnie miksujemy . Na koniec dodajemy suchy mak .Mieszamy do połączenia składników. Tortownicę smarujemy margaryną i oprószamy mąką lub bułką tartą. Dobrze zmiksowaną masę przekładamy do tortownicy . Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni
Temperaturę zmniejszam po około 45 minutach do 160 stopni , aby doszło w środku a na wierzchu nie spaliło się . Przed wyjęciem należy sprawdzić jakość ciasta w środku patyczkiem drewnianym do szaszłyków. Po wyjęciu posypuję cukrem pudrem. Polecam z kawą , herbatą ale również przepyszne jest z mlekiem .