Do góry

Desery Przepis na:

Mrówkowiec

Mrówkowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 106

Dodano:

Odsłon: 278

Niedziela . Czas na ciasto :) Zapewne kawałek słodyczy każdemu poprawi nawet pochmurny czas .

Składniki

  • * 250 g margaryny * 6 jajek * 3/4 szklanki suchego maku * 2 szklanki mąki * 1.5 szklanki cukru
  • * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * Olejek migdałowy * 2 kieliszki nalewki - ja użyłam pigwówki ale może też być spirytus * Du
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mrówkowiec

Przygotowanie

  1. Margaryna i jajka powinny być wyjęte wcześniej z lodówki , celem ogrzania .

    Margarynę utrzeć z cukrem . Następnie dodajemy kolejno po 1 jajku i cały czas miksujemy .Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i małymi partiami dodajemy do margaryny . Dodajemy również nalewkę lub spirytus i pół olejku migdałowego . Dokładnie miksujemy . Na koniec dodajemy suchy mak .Mieszamy do połączenia składników.
    Tortownicę smarujemy margaryną i oprószamy mąką lub bułką tartą. Dobrze zmiksowaną masę przekładamy do tortownicy . Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni

  2. Temperaturę zmniejszam po około 45 minutach do 160 stopni , aby doszło w środku a na wierzchu nie spaliło się .
    Przed wyjęciem należy sprawdzić jakość ciasta w środku patyczkiem drewnianym do szaszłyków.
    Po wyjęciu posypuję cukrem pudrem.

    Polecam z kawą , herbatą ale również przepyszne jest z mlekiem .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń