Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany oraz dodatku ulubionych świeżych owoców. Deser jest rewelacyjny i łatwy w przygotowaniu. Serdecznie zapraszam do spróbowania! :)
mrożony deser czekoladowy
Składniki
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki wody
- 2 jajka
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
dodatkowo owoce do dekoracji
- kiwi
- mandarynka
Składniki
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki wody
- 2 jajka
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
dodatkowo owoce do dekoracji
- kiwi
- mandarynka

Etapy przygotowania
Czekoladę podzielić na kostki. Wrzucić do metalowej miski. Dolać 1/4 szklanki wody. Czekoladę z dodatkiem wody rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej masy.

Jajka rozmącić z dodatkiem cukru wanilinowego. Dodać do czekolady i wymieszać ciągle trzymając na ogniu. Uważać, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Po wymieszaniu, zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Odłożyć nieco śmietany do szprycy. Następnie połączyć masę czekoladową z bitą śmietaną. Dokładnie wymieszać.

Deser przełożyć do szklanek lub pucharków i wstawić do zamrażarki na godzinę.

Po wyjęciu deseru z zamrażarki ozdobić je rozetkami z bitej śmietany oraz owocami. Smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 254
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 254


Składniki
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki wody
- 2 jajka
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- kiwi
- mandarynka
Czekoladę podzielić na kostki. Wrzucić do metalowej miski. Dolać 1/4 szklanki wody. Czekoladę z dodatkiem wody rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej masy.
Jajka rozmącić z dodatkiem cukru wanilinowego. Dodać do czekolady i wymieszać ciągle trzymając na ogniu. Uważać, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Po wymieszaniu, zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Odłożyć nieco śmietany do szprycy. Następnie połączyć masę czekoladową z bitą śmietaną. Dokładnie wymieszać.
Deser przełożyć do szklanek lub pucharków i wstawić do zamrażarki na godzinę.
Po wyjęciu deseru z zamrażarki ozdobić je rozetkami z bitej śmietany oraz owocami. Smacznego! :)