Muffinki są bardzo smaczne, bananowe z wyczuwalnym smakiem gorzkiej czekolady. Zapach podczas pieczenia wydobywał się niesamowity.
Muffinki bananowe z czekoladowymi zakrętasami - przepis
Składniki
- 240 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 200g roztopionego masła
- 120g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 duży banan
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 30g roztopionej gorzkiej czekolady
- DODATKOWO: 1 banan, pokrojony na plasterki
Składniki
- 240 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 200g roztopionego masła
- 120g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 duży banan
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 30g roztopionej gorzkiej czekolady
- DODATKOWO: 1 banan, pokrojony na plasterki

Etapy przygotowania
W miseczce kroimy banana i dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, widelcem miażdżymy na puree. Do kolejnej miseczki dodajemy jajka oraz cukier i miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy ekstrakt i puree z banana, ponownie miksujemy. Mąkę połączoną razem z proszkiem oraz solą dodajemy stopniowo do wcześniej przygotowanej masy. Na koniec dodajemy roztopione masło, miksując do uzyskania jednolitej masy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i przelewamy do ¾ wysokości. Dodajemy na wierzch każdej muffinki po kleksie z gorzkiej czekolady, patyczkiem lub wykałaczką lekko rozprowadzamy tworząc zakrętasy oraz po plasterku banana. Pieczemy w temp. 180 C przez 25-30 min. do ze złocenia wierzchu. Smacznego. ILOŚĆ: ok. 12 muffinek
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2269

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 103
Ostatnio komentowane przepisy

Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2269

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 103



Składniki
- 240 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 200g roztopionego masła
- 120g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 duży banan
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 30g roztopionej gorzkiej czekolady
- DODATKOWO: 1 banan, pokrojony na plasterki
W miseczce kroimy banana i dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, widelcem miażdżymy na puree. Do kolejnej miseczki dodajemy jajka oraz cukier i miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy ekstrakt i puree z banana, ponownie miksujemy. Mąkę połączoną razem z proszkiem oraz solą dodajemy stopniowo do wcześniej przygotowanej masy. Na koniec dodajemy roztopione masło, miksując do uzyskania jednolitej masy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i przelewamy do ¾ wysokości. Dodajemy na wierzch każdej muffinki po kleksie z gorzkiej czekolady, patyczkiem lub wykałaczką lekko rozprowadzamy tworząc zakrętasy oraz po plasterku banana. Pieczemy w temp. 180 C przez 25-30 min. do ze złocenia wierzchu. Smacznego. ILOŚĆ: ok. 12 muffinek
Bardzo mi milo, że skorzystałaś z mojego przepisu i mam nadzieję, że zajrzysz czasem na mojego bloga www.ilovebake.pl Pozdrowienia
Ponieważ bardzo lubię muffinki te dzisiaj zostały upieczone wśród 4 innych o różnych smakach, Twoje wyszły bardzo fajnie, a to połączenie aromatu banana i czekolady rewelka!!! ( nie chciało mi się rozpuszczać czekolady w miseczce więc przecięłam kostkę na 4 części i powciskałam do ciasta i też się rozpuściła) pozdrawiam :-)))
Dziękuję za miły post. To prawda staram się wykorzystywać jak najlepsze produkty:)
Tajemnicą Twoich wypieków jest to, że używasz masła, prawdziwej wanilii, nie stosujesz półśrodków, a to w cieście wyczuwa się. Następny przepis do zrobienia. Polecam Twój blog moim znajomym.. Pozdrawiam.