Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne do kawy czy herbaty w jesienny wieczór
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2377
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3537
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4346
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74448
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2377
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3537
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4346
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74448
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, opcjonalnie cynamon wymieszać w większej misce. Maślankę lub kefir, olej, jajka i cukry dokładnie wymieszać w osobnej misce. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać do połączenia się. Przykryć folią spożywczą i odstawić na bok na ok 1 godzinę.
Wymieszać cukier i cynamon na posypkę do środka. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Rozpuszczamy masło i wsypujemy resztę składników, mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik na 220°C.
Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Następnie nakładamy ciasto do 1/4 wysokości, posypujemy posypką, dopełniamy resztą ciasta i nakładamy kruszonkę. Najpierw pieczemy w 220°C przez 5 min, a potem zmniejszamy do 175°C i pieczemy 18-20 min, do suchego patyczka. Wychodzi 12 muffinek. Smacznego !