Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznych, słodkich wypieków. Dzięki temu przepisowi na muffinki czekoladowe bez mąki uzyskasz puszyste i wilgotne babeczki, których wykonanie zajmie zaledwie 30 minut. Upieczone muffinki możesz podać samodzielnie, ze świeżymi owocami lub polać czekoladą.
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 111
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 95
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 111
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 95
Składniki
Obierz i rozgnieć banany widelcem. Jeśli nie masz bananów, sprawdzą się także cukinie, aby uzyskać pożądaną wilgotność ciasta. Musisz obrać cukinie, zetrzeć na tarce i odsączyć z soku. Do miski z bananami lub cukinią dodaj masło orzechowe, jajka, ekstrakt waniliowy i miód. Wymieszaj łyżką lub mikserem do pełnego połączenia. Następnie wsyp kakao i sodę oczyszczoną, ponownie wymieszaj do pełnego połączenia.
Przełóż ciasto do dużej formy z oddzielnymi muffinkami, uprzednio dokładnie smarując każdą foremkę tłuszczem (silikonowych form nie musisz smarować). Wlej ciasto do ¾ wysokości każdej foremki. Wierzch możesz posypać posiekaną czekoladą lub pastylkami czekoladowymi. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut – dla pewności możesz wykonać test patyczka.
Gotowe muffinki czekoladowe bez mąki odstaw do przestudzenia, wyjmij z foremek i podawaj. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.