Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muffinki stanowią znakomitą przekąskę w pracy. Są łatwe do zapakowania, idealnie pasują do kawy czy herbaty, a dodatkowo odpowiednio przygotowane dodają energii na dłużej. Jakie muffinki najlepiej dobrać do pracy? Sporo zależy od preferencji, ale jeśli zestawisz muffinki z pożywnym wnętrzem, dodając warzywny składnik oraz bakalie, przekąska będzie pełnowartościowa. I taki właśnie jest przepis na te muffinki, ma być lekko słodki, bogaty odżywczo i przede wszystkim ma smakować! Przepis jest na ok.10 sztuk, także z powodzeniem podzielisz się nim z bliskimi.
Miska, forma do muffinek, foremki papierowe do muffinek, mikser
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7619
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2711
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7619
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2711
Składniki
Przygotuj marchewkę. Zacznij od przetarcia marchewki na drobnych oczkach. Do tego celu użyj tarki oraz miski, w której zgromadzisz marchewkę. Odsącz marchewkę z soku za pomocą ściereczki lub w dłoniach.
Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę przez sitko w większej misce. Dodaj do mąki - proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier lub ksylitol, cynamon i szczyptę soli, gałki muszkatołowej oraz dodaj bakalie.
Przygotuj mokre składniki na ciasto. Do średniej miski wbij 2 jajka, kefir lub skyr, ekstrakt waniliowy, zimne masło i miksuj ok. 3-4 minut.
Marchewkę przełóż do mokrych składników i wymieszaj łyżką. Następnie przelej całą mieszankę do mokrych składników i miksuj przez 1-2 minut.
Formę do pieczenia muffinek wypełnij specjalnym papierem do muffinek i nakładaj na nie ciasto do niepełnej wysokości, ponieważ ciasto będzie rosnąć.
Przygotuj kruszonkę. Mąkę, masło oraz ekstrakt waniliowy i cukier wymieszaj w mniejszej misce na kruszonkę. Do kruszonki możesz dodać także orzechy lub pestki dyni.
Przygotowaną kruszonkę układaj na cieście do muffinek, aby zakryć wierzch ciasta. Możesz dodać do niej pestki dyni.
Rozgrzej piekarnik na 180 stopni i piecz babeczki przez 25-30 minut góra-dół.