Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienne muffinki o korzennym aromacie.
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 3091
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 3091
Składniki
Puree : Dynie(najlepiej z przedziału 5-10kg) wydrążyć, pokroić na kilku centymetrowe kawałki, rozłożyć na blasze i piec przez ok 20 aż będzie całkiem miękka. Wystudzić, oddzielić skórkę od miąszu, zmiksować na bardzo gładką masę, przełożyć do słoików.
Muffinki: 20 min przed pieczeniem wyciągnąć z lodówki masło i jajka żeby podczas przygotowywania były w temperaturze pokojowej. Po upływie togo czasu masło ubić na gładką masę z cukrami,ciągle ubijając dodawać po kolei jajka, następnie puree z dyni i maślankę. W osobnej misce wymieszać mąkę, przyprawę do dyni(przepis w następnym punkcie), proszek do pieczenia, cukier z wanilią i sodę. Połączyć na niskich obrotach zawartości z obu misek do momentu ładnego połączenia się wszystkich składników. Wyłożyć formę do muffinek papilotkami a papilotki masa do 3/4 wysokości. Babeczki piec przez 20 min w temp 180*(do tzw suchego patyczka)
Krem: Masło ubić z cukrami na gładką masę, dodać serek kremowy, ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem lub doprawić odrobiną mielonego cynamonu. Gotowym frostingiem dekorować wierzch wystudzonych babeczek.