Mięciutkie,aromatyczne muffiny dla miłośników kokosa:) źródło: cookieshunter.com
Muffinki kokosowe
Składniki
- Mąka pszenna, 2 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 1/2 łyżeczki
- soli, 1/2 łyżeczki
- wiórki kokosowe, i do posypania, 1/2 szklanki +ok.1/3 szkla.
- jajka, 2 sztuki
- mleko kokosowe, 1 szklanka
- masło roztopione, 4 łyżki
- cukier, 3/4 szklanki
- skórka z pomarańczy starta, 2 łyżki
- Ekstrakt waniliowy, 1/2 łyżeczki
Składniki
- Mąka pszenna, 2 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 1/2 łyżeczki
- soli, 1/2 łyżeczki
- wiórki kokosowe, i do posypania, 1/2 szklanki +ok.1/3 szkla.
- jajka, 2 sztuki
- mleko kokosowe, 1 szklanka
- masło roztopione, 4 łyżki
- cukier, 3/4 szklanki
- skórka z pomarańczy starta, 2 łyżki
- Ekstrakt waniliowy, 1/2 łyżeczki

Etapy przygotowania
Nagrzać piekarnik do 180 st.C.
Wymieszać w jednej misce mąkę, proszek do pieczenia, sól i wiórki kokosowe.
W drugiej misce wymieszać dokładnie ostudzone masło,cukier,jajka,skórką pomarańczową,ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe(po otworzeniu puszki na spodzie jest woda,trzeba dokładnie całość wymieszać).
Mokre składniki połączyć z suchymi,aż się połączą,nie za długo.
Nakładać gotowe ciasto do foremek na muffinki ,posypać wiórkami kokosowymi i piec ok.20-25 minut.Najlepiej sprawdzić po 20 minutach czy włożony patyczek w muffinkę wyjdzie suchy.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 602
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 602



Składniki
- Mąka pszenna, 2 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 1/2 łyżeczki
- soli, 1/2 łyżeczki
- wiórki kokosowe, i do posypania, 1/2 szklanki +ok.1/3 szkla.
- jajka, 2 sztuki
- mleko kokosowe, 1 szklanka
- masło roztopione, 4 łyżki
- cukier, 3/4 szklanki
- skórka z pomarańczy starta, 2 łyżki
- Ekstrakt waniliowy, 1/2 łyżeczki
Nagrzać piekarnik do 180 st.C.
Wymieszać w jednej misce mąkę, proszek do pieczenia, sól i wiórki kokosowe.
W drugiej misce wymieszać dokładnie ostudzone masło,cukier,jajka,skórką pomarańczową,ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe(po otworzeniu puszki na spodzie jest woda,trzeba dokładnie całość wymieszać).
Mokre składniki połączyć z suchymi,aż się połączą,nie za długo.
Nakładać gotowe ciasto do foremek na muffinki ,posypać wiórkami kokosowymi i piec ok.20-25 minut.Najlepiej sprawdzić po 20 minutach czy włożony patyczek w muffinkę wyjdzie suchy.