Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki orzechowe

Muffinki orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48539

Dodano:

Odsłon: 851

Małe, słodkie babeczki z orzechami, których podstawową zaletą jest oczywiście ich cudownie orzechowy smak. Jednak muffinki mają również inne zalety, a jedną z nich jest łatwość i szybkość ich wykonania. Nie licząc siekania orzechów, tu pozwalam poszaleć mężowi ;), przygotowanie ciasta zajęło mi około 15 minut a pieczenie 30 minut. Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale pieczenie to w zasadzie nie bardzo się liczy, bo przecież babeczki w piekarniku pieką się same. Oczywiście lepiej z domu w tym czasie nie wychodzić, możemy być im (babeczkom) potrzebni :), ale już przeczytać książkę lub poszukać jakiegoś ciekawego przepisu jak najbardziej podczas pieczenia możemy, czyli czysty relaks :) Z podanych proporcji upiekłam 12 muffinek.

Składniki

  • masło 1/2 kostki
  • cukier 1/2 szklanki
  • jajka 2 sztuki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • orzechy włoskie (drobno posiekane) 3/4 szklanki
  • orzechy ziemne solone 2- 3 łyżki
  • kakao 1 łyżeczka
  • mleko 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • dodatkowo:
  • orzechy włoskie (posiekane) do dekoracji 1/4 szklanki
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy w misce, odstawiamy.

    Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy cukier, nadal ucieramy (około 5 minut). Następnie dodajemy jajka. Masę miksujemy do momentu, aż stanie się jasna, gładka i lekko zwiększy swoją objętość. Wówczas wsypujemy suche składniki przygotowane wcześniej w oddzielnej miseczce, dodajemy dwa rodzaje orzechów i mleko. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu połączenia składników.

    Gotowe ciasto, przy użyciu zwykłej łyżki do zupy, nakładamy do papilotek, które z kolei wcześniej umieszczamy w formie do pieczenia muffinek. Ciasto powinno wypełnić papilotkę do 3/4 wysokości. Wierzch każdej muffinki posypujemy włoskimi orzechami.


    Babeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń