Desery Przepis na:
Muffinki orzechowe


Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48539
Dodano: 05.11.2017
Odsłon: 851
Składniki
- masło 1/2 kostki
- cukier 1/2 szklanki
- jajka 2 sztuki
- mąka pszenna 1 szklanka
- orzechy włoskie (drobno posiekane) 3/4 szklanki
- orzechy ziemne solone 2- 3 łyżki
- kakao 1 łyżeczka
- mleko 4 łyżki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- dodatkowo:
- orzechy włoskie (posiekane) do dekoracji 1/4 szklanki
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy w misce, odstawiamy.
Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy cukier, nadal ucieramy (około 5 minut). Następnie dodajemy jajka. Masę miksujemy do momentu, aż stanie się jasna, gładka i lekko zwiększy swoją objętość. Wówczas wsypujemy suche składniki przygotowane wcześniej w oddzielnej miseczce, dodajemy dwa rodzaje orzechów i mleko. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu połączenia składników.
Gotowe ciasto, przy użyciu zwykłej łyżki do zupy, nakładamy do papilotek, które z kolei wcześniej umieszczamy w formie do pieczenia muffinek. Ciasto powinno wypełnić papilotkę do 3/4 wysokości. Wierzch każdej muffinki posypujemy włoskimi orzechami.
Babeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Smacznego.
Komentarze do przepisu (2)

Futka 21 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
Cudowne i bardzo smakowite muffinki :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 07 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
Poproszę kilka :P1 Kto głosował? | Odpowiedz