Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą

Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4997

Dodano:

Odsłon: 3785

Muffinki z orzechami włoskimi i cynamonem z delikatnym posmakiem pomarańczowej Fanty polane pomarańczowym lukrem i posypane skórką pomarańczową :)

Składniki

  • Muffinki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 75 g orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki Fanty pomarańczowej
  • Wierzch:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka Fanty pomarańczowej
  • skórka starta z 1 pomarańczy
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą

Przygotowanie

  1. W jednaj misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i posiekane drobno orzechy. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i ubijamy je z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy jogurt, Fantę i mieszamy (nie wymiesza się dokładnie, ale nie należy się tym przejmować). Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy - ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Upieczone muffinki studzimy.

  2. Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej cienką warstwę skórki. Cukier puder ucieramy na gładko z 1 łyżką Fanty (w razie potrzeby można dolać odrobinę). Muffinki polewamy pomarańczowym lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń