Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki z czarnymi porzeczkami i czekoladą

Muffinki z czarnymi porzeczkami i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 4028

Dodano:

Odsłon: 225

Są lekko kwaskowate o wyczuwalnym smaku czekolady. Idealne na śniadanie, do szkoły czy pracy. Można też umilić sobie tymi muffinami popołudnie. Z podanych proporcji powinno wyjść 10-12 babeczek. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 11/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. czarnych porzeczek ( mogą być mrożone)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka, aromat śmietankowy, jogurt i letnie, roztopione masło. Całość wymieszać. Można to zrobić nawet łyżką. Dodać rozmrożone porzeczki i jeszcze raz wymieszać. Przygotować foremkę do muffinek i wyłożyć papilotkami. Nakładać najpierw jedną łyżkę przygotowanej masy. Do każdej babeczki dołożyć posiekane kawałki czekolady. Na wierzch jeszcze jedna łyżka masy. W foremce nie powinno być więcej masy niż 2/3, gdyż
    babeczki "rosną" w czasie pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń