Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki z kremem śmietanowym

Muffinki z kremem śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 76

Dodano:

Odsłon: 318

Czekoladowy smak muffinek przełamany maliną. Dekoracja z ubitej śmietany i ażurków czekoladowych.

Składniki

  • MUFFINKI
  • 3 szklanki mąki
  • ¾ szkalnki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • maliny
  • KREM
  • 300 ml smietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier puder
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 czekolada mleczna do wykonania dekoracji lub gotowe czekoladowe ażurki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Muffinki z kremem śmietanowym

Przygotowanie

  1. Muffinki
    Do miski wlać mleko, olej i wbić jajka. Wszystko zmiksować. Dodać cukier i ponownie miksować. Wsypać mąkę, budyń, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać. Masę wlewać do foremek na muffinki do 1/2 wysokości następnie położyć malinę i ponownie wlać masę do wysokości ok. 2/3 foremki. Piec w temp. 180C przez ok. 30-40 minut. Muffinki wyjąć z piekarnika i foremek. Wystudzić.

  2. Krem
    Ubić kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno. Dodać serek mascarpone i cukier puder. Zmiksować na niskich obrotach miksera.

  3. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować muffinki. Wstawić do lodówki.

  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Wlać roztopioną czekoladę do szprycy lub woreczka z uciętym rogiem. Wyciskać z czekolady wzory na papierze do pieczenia rozłożonym na desce. Można wcześniej narysować wzory. Włożyć deskę do lodówki, by czekolada stwardniała. Następnie delikatnie odklejać wzorki od papieru i układać na masie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń