Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muffinki są miękkie, słodkie, a masa makowa kryje w sobie smakowe niespodzianki, bo są rodzynki, migdały i żurawina, dla każdego coś dobrego. Idealne do świątecznego koszyczka, ale też szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. To takie ciasto makowe bez krojenia.
foremki na babeczki, mikser, rondelek
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 182
Polecam.
Odsłon: 864
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 157
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9273
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 182
Polecam.
Odsłon: 864
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 157
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9273
Składniki
masa makowa: W rondelku zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, dodajemy żurawinę, rodzynki i całość gotujemy, ciągle mieszając, do całkowitego odparowania mleka. Pozostawiamy do przestygnięcia, dodajemy migdały, jajko i energicznie całość mieszamy.
ciasto: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Całe jaja ubijamy z ekstraktem z wanilii, stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy (za pomocą miksera) na tzw. kogel-mogel. Powoli wlewamy masło, letnie mleko i nadal miksujemy. Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem i solą. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Po jednej łyżce masy nakładamy do foremek na muffinki. Dodajemy masę makową i przykrywamy ją białą masą. Składniki można delikatnie zmieszać za pomocą wykałaczki. Pieczemy ok. 20 min w 180°C.