Słodkie muffinki z kawałkami rabarbaru. Lekkie, puszyste, wilgotne w środku. Samo przygotowanie babeczek jest banalnie proste i zajmie Wam dosłownie chwilę. Sprawdzą się jako słodki poczęstunek dla gości lub mała przekąska na piknik.
Muffinki z rabarbarem
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 120 ml oleju
- 150 g rabarbaru
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 120 ml oleju
- 150 g rabarbaru
Etapy przygotowania
Rabarbar płuczemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Składniki mieszamy.
Do oddzielnej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej. Składniki mieszamy.
Mokre składniki przelewamy do suchych składników. Ciasto na muffiny energicznie mieszamy do momentu rozbicia wszystkich grudek. Na koniec do ciasta dodajemy pokrojony rabarbar i ponownie mieszamy ciasto.
Ciasto przelewamy do foremek wyłożonych papilotkami. Foremki powinny być wypełnione do około 3/4 wysokości.
Muffinki z rabarbarem pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (bez termoobiegu) przez około 25 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Prosty przepis na smażonego dorsza. Jest to sposób na pyszne danie obiadowe,...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 379
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 735
Ostatnio komentowane przepisy
Prosty przepis na smażonego dorsza. Jest to sposób na pyszne danie obiadowe,...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 379
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 735
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 120 ml oleju
- 150 g rabarbaru
Rabarbar płuczemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Składniki mieszamy.
Do oddzielnej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej. Składniki mieszamy.
Mokre składniki przelewamy do suchych składników. Ciasto na muffiny energicznie mieszamy do momentu rozbicia wszystkich grudek. Na koniec do ciasta dodajemy pokrojony rabarbar i ponownie mieszamy ciasto.
Ciasto przelewamy do foremek wyłożonych papilotkami. Foremki powinny być wypełnione do około 3/4 wysokości.
Muffinki z rabarbarem pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (bez termoobiegu) przez około 25 minut.
Pyszotka:)