Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 360

Dodano:

Odsłon: 559

Pyszne babeczki, idealne połączenie smaków, szybkie wykonanie

Składniki

  • 200g puree z pieczonej dyni*
  • ½ szklanki oleju
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ szklanki jogurtu
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • Szczypta soli
  • 50g gorzkiej czekolady
  • cukier puder do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Łączymy w jednej misce: przesianą mąke, sodę, proszek do pieczenia, sól. W drugiej misce roztrzepać widelcem jajko razem z puree z dyni, następnie dodać olej oraz jogurt i wymieszać wszystkie składniki.
    Do suchych składników przelewamy mokre i łączymy delikatnie drewnianą łyżką – ciasto ma być lekki grudkowate ale mąka nie powinna być widoczna. Pamiętajmy aby nie mieszać zbyt długo składników.
    Ciasto wykładamy do papilotek lub foremek silikonowych na muffinki i pieczemy w temperaturze 180ᵒC przez około 35-45 minut ( do tzw. suchego patyczka).

  2. jak upiec dynię:
    około 2kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki.
    Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do nagrzanego piekarnika (200ᵒC). Piec przez około 1 godzinę lub do czasu aż dynia będzie miękka. Tak przygotowaną dynię studzimy i wydrążamy miąższ który następnie miksujemy blenderem na gładką masę ( puree). Odmierzyć potrzebną ilość gotowego puree, resztę możemy przez kilka dni przechowywać w lodówce i wykorzystać do innych wypieków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń