Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny jogurtowe z jabłkami i kruszonką

Muffiny jogurtowe z jabłkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 1548

Dodano:

Odsłon: 1526

Wariacja na temat francuskiego ciasta "kubeczkowego". Do odmierzenia składników używa się opróżnionego kubeczka po jogurcie. U mnie w formie muffinów z jabłkami i kruszonką.

Składniki

  • Kruszonka:
  • 100g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 50g miękkiego masła
  • Ciasto:
  • 1 mały kubeczek* jogurtu naturalnego (ok. 200g)
  • 2 kubeczki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 jaja
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 kubeczki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • jabłka (ok. 2 sztuki) lub inne owoce np. brzoskwinie z puszki lub porzeczki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. *kubeczek umyj i osusz, a następnie użyj do odmierzenia składników

  2. Kruszonka:

    Wszystkie składniki umieść w misce i rozcieraj palcami do uzyskania kruszonki. Wstaw do zamrażalnika.

  3. Ciasto:

    Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu umieść wszystkie pozostałe składniki i mieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj tylko do momentu wchłonięcia się mąki. Powstanie niejednorodna masa z grudkami i taka właśnie jest idealna.

  4. Muffiny z jabłkami i kruszonką:

    Za pomocą dwóch łyżek nakładaj ciasto do foremek na muffinki, do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułóż owoce i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 min, do suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń