Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 821

Dodano:

Odsłon: 2179

Doskonale smakują z konfiturą malinową. Same w sobie są dość wilgotne, ale kwaskowe maliny dopełniają ich smak tak, że trudno jest im się oprzeć. No chyba, że ktoś nie lubi ciast z rodzynkami;)

Składniki

  • 80g rodzynek
  • 100ml rumu
  • 0,5 cytryny (sok)
  • 225g mąki
  • 75g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 125ml oleju roślinnego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 330g startej marchewki
  • 50g płatków migdałowych
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalać rumem i sokiem z cytryny. Zostawić do nasiąknięcia.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C.
    W misce zmieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, płatki migdałowe i cynamon.
    W drugiej misce połączyć wilgotne składniki: olej, miód, pastę waniliową i jajka.
    Połączyć mokre składniki z suchymi i delikatnie wymieszać.
    Dodać do ciasta startą marchewkę i rodzynki.
    Formy do muffinek napełnić do 1/3 wysokości.
    Piec około 25 minut, aż do momentu gdy patyczek po wbiciu będzie suchy.
    Po ostygnięciu górę można polać lekkim lukrem lub czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
    Doskonale smakują z konfiturą malinową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń