Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny serowe - mini serniczki

Muffiny serowe - mini serniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1974

Dodano:

Odsłon: 1291

Kto z nas nie lubi delikatnych, mięciutkich i rozpływających się w ustach babeczek, podawanych w papierowych foremkach? Zwłaszcza, jeśli babeczka ma pyszne, serowo-pomarańczowe nadzienie i pachnie tak, że czuć w całym domu? ;) Inspiracją do tego dania były dla mnie muffiny serowe Tomka Jakubiaka, jednak to i owo pozmieniałam, ujęłam i dałam coś od siebie :) Piekłam je już setki razy. One nie mogą się nie udać!

Składniki

  • Składniki suche:
  • - 1,5 szklanki mąki pszennej jasnej
  • - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • - szczypta soli
  • - 1 czubata łyżka brązowego cukru
  • Składniki mokre:
  • - 0,5 kostki roztopionego masła (można użyć oleju, jednak masło sprawi, że babeczki będą dużo delikatniejsze)
  • - 0,5 szklanki mleka lub maślanki
  • - 2 jajka
  • Masa serowa:
  • - 0,5 kostki twarogu lub gotowego sera do sernika
  • - 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • - skórka starta z pomarańczy
  • - opcjonalnie cukier puder do smaku
  • - 1 jajko
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od otarcia skórki z pomarańczy, zasypania jej cukrem (porządnie) i odstawienia na pół godziny. Następnie przygotowujemy masę serową: twaróg, cukier waniliowy, jajko, skórkę z pomarańczy i ewentualnie cukier puder wkładamy do miski i ucieramy ze sobą. Odstawiamy.

  2. W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre. Jednak tu należy uważać, jeśli używamy zimnego mleka lub maślanki, dobrze jest je lekko podgrzać, żeby miały podobną temperaturę jak masło, inaczej zrobi się nam glutek :) :)
    Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką (do mieszania możemy zatrudnić dziecko - na pewno będzie zachwycone :))
    Ciasto wychodzi dość gęste, czego nie widać na pierwszy rzut oka, więc możemy dolać do niego odrobinę maślanki lub mleka - na pewno mu nie zaszkodzi, a będzie łatwiej z nim pracować.

  3. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej z nich wykładamy ciasto tak, by tylko przykryło dno. Na ciasto kładziemy łyżeczkę (lub więcej, zależy od własnych upodobań) masy serowej. Na masę wykładamy kolejną część ciasta, tak, by nie przekroczyć 3/4 wysokości papilotki.
    Babeczki w piekarniku rosną jak szalone, dlatego większa ilość ciasta w foremkach może się skończyć długim szorowaniem piekarnika :))
    Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń