Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś słodkiego i zdrowego do kawy zainspirowanego mąką dyniową wysokobiałkową. Doskonałe na śniadanie, przekąskę i deser.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 41
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 108
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 41
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 108
Składniki
Białka ubijamy na sztywna pianę, kolejno dodajemy: żółtka, ksylitol i daktyle rozdrobnione i pozbawione pestek, olej, jogurt, starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Po dodaniu każdego składnika mieszamy. Na koniec dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Teraz możemy ciasto podzielić na kilka części i zrobić muffiny z ulubionymi dodatkami. Ja zrobiłam kilka z borówkami amerykańskimi, do kolejnych dodałam: pestki dyni, żurawinę suszoną, migdały (pokruszone), czekoladę deserową, a trzeci rodzaj wyszedł z połączenia dwu poprzednich. W formę do muffin wkładamy papilotki i każdą napełniamy niemal do pełna. Ja mam formę na 12 sztuk. Z podanych porcji wyszło mi 16 muffin. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (górna, dolna grzałka i termoobieg) przez ok 30 min.