Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny wysokobiałkowe i mega zdrowe

Muffiny wysokobiałkowe i mega zdrowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 73

Dodano:

Odsłon: 2152

Coś słodkiego i zdrowego do kawy zainspirowanego mąką dyniową wysokobiałkową. Doskonałe na śniadanie, przekąskę i deser.

Składniki

  • 1 szkl. maki dyniowej wysokobiałkowej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej (zwykłej)
  • 1/2 szkl. maki typu graham
  • 4 jaja
  • 1/2 szkl. ksilitolu
  • 4 świeże daktyle
  • 1 duże jabłko lub 1 i 1/2
  • 4 łyżki oleju
  • 150-180g jogurtu lub kefiru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne dodatki do muffin: owoce, czekolada, orzechy, pestki itp
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Muffiny wysokobiałkowe i mega zdrowe

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywna pianę, kolejno dodajemy: żółtka, ksylitol i daktyle rozdrobnione i pozbawione pestek, olej, jogurt, starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Po dodaniu każdego składnika mieszamy. Na koniec dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
    Teraz możemy ciasto podzielić na kilka części i zrobić muffiny z ulubionymi dodatkami.
    Ja zrobiłam kilka z borówkami amerykańskimi, do kolejnych dodałam: pestki dyni, żurawinę suszoną, migdały (pokruszone), czekoladę deserową, a trzeci rodzaj wyszedł z połączenia dwu poprzednich.

    W formę do muffin wkładamy papilotki i każdą napełniamy niemal do pełna. Ja mam formę na 12 sztuk. Z podanych porcji wyszło mi 16 muffin.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (górna, dolna grzałka i termoobieg) przez ok 30 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

olamak 13 lutego 2018 Ja zamiast zwykłej mąki pszennej dodałam mąki o obniżonej zawartości glutenu z Polskich Mlynów. Muffiny wyszły pyszniutkie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń