Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fistaszki, serowy krem i czekolada to jedno z moich ukochanych połączeń. Do tego odrobina cynamonu i ja jestem w niebie!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3186
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 169
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 64
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 83
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 74
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3186
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 169
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 64
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 83
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 74
Składniki
ROBIMY MUFFINY 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami). Orzeszki ziemne obieramy ze skorupek i grubo siekamy. 2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładamy posiekane fistaszki i wszystko razem mieszamy. 3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajka, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników. 4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem. 5. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20minut.
Muffiny gotowe i na tym możemy nasze pichcenie zakończyć. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ponieważ są wilgotne, puszyste i aromatyczne. Jeśli mamy ochotę na ich wzbogacenie, możemy polać muffiny roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub... przygotować krem na bazie serka mascarpone, który doskonale się z nimi komponuje.
ROBIMY KREM 6. Śmietanka i mascarpone muszą być schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami mascarpone i ubijamy krótko do połączenia na gładki jednolity krem. 7. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzone muffiny. Możemy również rozsmarować lub nałożyć krem na wierzch łyżką.
Ja zwieńczyłam swoje muffiny kostkami czekolady z nadzieniem o smaku toffee. Pięknie skomponowała się z orzeszkami i aromatycznym cynamonem.