Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny z fistaszkami i kremem mascarpone

Muffiny z fistaszkami i kremem mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2201

Dodano:

Odsłon: 914

Fistaszki, serowy krem i czekolada to jedno z moich ukochanych połączeń. Do tego odrobina cynamonu i ja jestem w niebie!

Składniki

  • (ok. 12 sztuk)
  • muffiny:
  • 220g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50g masła
  • 150ml mleka
  • 2 jajka
  • ½ szklanki grubo posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych
  • krem:
  • 250g śmietanki 36%
  • 250g sera mascarpone
  • 2 - 6 łyżki cukru pudru (wedle upodobań; ja zawsze do tej ilości kremu dodaję 4 łyżki cukru, krem nie jest przesłodzony, ani mdł
  • dodatkowo:
  • tabliczka czekolady z nadzieniem toffee
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Muffiny z fistaszkami i kremem mascarpone

Przygotowanie

  1. ROBIMY MUFFINY

    1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
    Orzeszki ziemne obieramy ze skorupek i grubo siekamy.
    2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładamy posiekane fistaszki i wszystko razem mieszamy.
    3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajka, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
    4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
    5. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20minut.

  2. Muffiny gotowe i na tym możemy nasze pichcenie zakończyć. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ponieważ są wilgotne, puszyste i aromatyczne. Jeśli mamy ochotę na ich wzbogacenie, możemy polać muffiny roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub... przygotować krem na bazie serka mascarpone, który doskonale się z nimi komponuje.

  3. ROBIMY KREM

    6. Śmietanka i mascarpone muszą być schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami mascarpone i ubijamy krótko do połączenia na gładki jednolity krem.
    7. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzone muffiny. Możemy również rozsmarować lub nałożyć krem na wierzch łyżką.

  4. Ja zwieńczyłam swoje muffiny kostkami czekolady z nadzieniem o smaku toffee. Pięknie skomponowała się z orzeszkami i aromatycznym cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń