Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna to sezon na rabarbar, który niełatwo jest kupić o innej porze roku. Dlatego warto nacieszyć się wyjątkowym smakiem tego warzywa, którego walory są tak niezwykłe, że używamy je jak owoc – do przygotowania ciast, tart, konfitur, kompotów... Odkryj bogactwo możliwości zastosowania czerwono-zielonych łodyg! Na przykład przepis na aromatyczne, wilgotne muffiny z rabarbarem.
Umyj rabarbar i pokrój na niewielkie kawałki. Zasyp 50 g cukru i odstaw na około pół godziny (w temperaturze pokojowej).
Wsyp do miski składniki na kruszonkę (masło – pokrojone na niewielkie kawałki). Wymieszaj jej szybko, rozcierając palcami. Nie zagniataj. Gdy powstaną drobne grudki, odstaw kruszonkę do lodówki.
Przesiej do miski mąkę na muffiny. Dodaj proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj.
W osobnym naczyniu utrzyj jajka z resztą cukru. Dodaj jogurt, olej, skórkę otartą z cytryny oraz syrop, który powstał w misce z rabarbarem. Zmiksuj. Następnie delikatnie połącz masę z produktami sypkimi na jednolite ciasto.
Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Rozłóż do nich równomiernie ciasto. Na wierzchu ułóż kawałki rabarbaru i lekko wciśnij je łyżką w głąb ciasta. Przysyp kruszonką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut (do suchego patyczka).
Przepyszne muffiny,mocno czekoladowe,rozpływają się w ustach.Ponieważ miałam...
Odsłon: 5031
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 346
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 346
Składniki
Umyj rabarbar i pokrój na niewielkie kawałki. Zasyp 50 g cukru i odstaw na około pół godziny (w temperaturze pokojowej).
Wsyp do miski składniki na kruszonkę (masło – pokrojone na niewielkie kawałki). Wymieszaj jej szybko, rozcierając palcami. Nie zagniataj. Gdy powstaną drobne grudki, odstaw kruszonkę do lodówki.
Przesiej do miski mąkę na muffiny. Dodaj proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj.
W osobnym naczyniu utrzyj jajka z resztą cukru. Dodaj jogurt, olej, skórkę otartą z cytryny oraz syrop, który powstał w misce z rabarbarem. Zmiksuj. Następnie delikatnie połącz masę z produktami sypkimi na jednolite ciasto.
Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Rozłóż do nich równomiernie ciasto. Na wierzchu ułóż kawałki rabarbaru i lekko wciśnij je łyżką w głąb ciasta. Przysyp kruszonką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut (do suchego patyczka).
Przepisy Desery
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Desery
Grillowany ananas z karmelem z chili.
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 16
Proste ciasto z owocami
Do tego ciasta będą pasowały owoce np. jabłka, śliwki , jagody. Można posypać...
Odsłon: 33