Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek bez jajek

Murzynek bez jajek

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 1007

Dodano:

Odsłon: 7628

Ciasto z przepisu mojej kochanej babci Zosi :) Zrobione na maślance, bez jajek. Jest pyszne. Delikatne i wilgotne. Powiem nawet, że trochę przypomina brownie. Co jeszcze ważne, jest szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 0,5 l. maślanki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3-4 łyżki powideł lub dżemu
  • Polewa:
  • 1 czekolada gorzka
  • 4-5 łyżek śmietanki 30%
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę roztopić i wystudzić.
    Składniki sypkie wsypać do miski. Wymieszać.
    Dodać składniki mokre.
    Zmiksować, żeby wszystko się połączyło.
    Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Boki tortownicy, wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą.
    Piec w temperaturze 180 stopni, 1 godzinę i 10 minut. Do suchego patyczka.

  2. Przygotować polewę.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem ze śmietanką. Cały czas mieszając.
    Gotową polewą, polać wystudzone ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń