Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robiłam już murzynek z masą serową, to teraz przyszedł czas na murzynka przekładanego delikatną masą z bitej śmietany. Na to obowiązkowa polewa czekoladowa i gotowe :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96343
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1912
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5740
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5740
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96343
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1912
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5740
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5740
Składniki
Ciasto Margarynę zagotowujemy z cukrem, wodą i kakao. Odlewamy 1/2 szkl. (na polewę), resztę studzimy (wkładam do zimnej wody żeby było szybciej :) ). Po ostudzeniu do masy kakaowej dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę i przekładamy do masy kakaowej. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy do kwadratowej blachy (lub tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia (bok 24-25 cm) i pieczemy ok. 45-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Bita śmietana Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i rozpuszczoną letnią żelatynę. Masę chwilę chłodzimy w lodówce.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na 3 części i przekładamy masą z bitej śmietany. Wierzch ciasta polewamy pozostawioną polewą czekoladową. Smacznego!