Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek z bitą śmietaną

Murzynek z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2167

Dodano:

Odsłon: 3119

Robiłam już murzynek z masą serową, to teraz przyszedł czas na murzynka przekładanego delikatną masą z bitej śmietany. Na to obowiązkowa polewa czekoladowa i gotowe :)

Składniki

  • Mąka - 2 szkl.
  • Margaryna - 250 g
  • Cukier - 2 szkl.
  • Kakao - 4 czubate łyżki
  • Woda - 1/2 szkl.
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Jajka - 4 szt.
  • Sól - szczypta
  • BITA ŚMIETANA:
  • Śmietana 36% - 2 i 1/4 szkl.
  • Żelatyna - 5 łyżeczek
  • Cukier puder - 2 łyżki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto

    Margarynę zagotowujemy z cukrem, wodą i kakao. Odlewamy 1/2 szkl. (na polewę), resztę studzimy (wkładam do zimnej wody żeby było szybciej :) ). Po ostudzeniu do masy kakaowej dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę i przekładamy do masy kakaowej. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy do kwadratowej blachy (lub tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia (bok 24-25 cm) i pieczemy ok. 45-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

  2. Bita śmietana

    Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i rozpuszczoną letnią żelatynę. Masę chwilę chłodzimy w lodówce.

  3. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na 3 części i przekładamy masą z bitej śmietany. Wierzch ciasta polewamy pozostawioną polewą czekoladową. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń