Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto, niby prosty murzynek, ale dodatek jabłek sprawia, że ciasto pozostaje mięciutkie i wilgotne, nawet na drugi dzień i jest przepyszne, serdecznie polecam :-)
foremka o wymiarach 21cm x 26cm mierząc od spodu, mikser
Gulasz z marchewką to pyszne danie jednogarnkowe na bazie czerwonego wina i b...
Odsłon: 570
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2841
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 576
Gulasz z marchewką to pyszne danie jednogarnkowe na bazie czerwonego wina i b...
Odsłon: 570
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2841
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 576
Składniki
1. 3 całe jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy szklankę cukru i ze szczyptą soli miksujemy na jasną i puszystą masę. W międzyczasie 200 g masła rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia. 2. Następnie stopniowo dosypujemy 1 szklankę mąki pszennej. 3. Do pozostałej połowy szklanki mąki pszennej dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao i trochę cynamonu i mieszamy. 4. Następnie dosypujemy stopniowo do ciasta i dalej miksujemy. 5. Dolewamy stopniowo rozpuszczone i wystudzone masło i dalej miksujemy. 6. 2 lub 3 jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. 7. Pokrojone jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto wydaje się być bardzo gęste, ale takie ma być. Podczas pieczenia jabłka puszczą sok i dzięki temu ciasto będzie idealnie mięciutkie i wilgotne. 8. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 9. Pieczemy przez 45-50 minut na drugiej półce od dołu z grzaniem góra-dół. 10. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem. Ciasto jest przepyszne, smacznego :-)