Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto które w tempie blyskawicy znika z blachy:)
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7840
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 282
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3054
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 585
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7840
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 282
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3054
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 585
Składniki
CIASTO: Do rondla wrzucamy kostkę margaryny, szklnakę cukru, opakowanie cukru waniliowego, 6 lyżek wody i 3 łyżki kakao. Stawiamy na ogniu i rozpuszczamy cały czas mieszając.Wsz Powstaje gładka masa kakaowa. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie dodajemy do niej 5 zółtek i 1 całe jajko i mieszamy mikserem. Potem dodajemy przesianą szklankę mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy na nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczewmy około 40 minut lub do tzw suchego patyczka. Gdy ciasto sie upiecze studzimy je i przekrajamy wzdłuż na połowę.
PONCZ DO NASĄCZENIA MURZYNKA:do połowy szklanki przegotowanej wody dodajemy sok z cytryny, spirytus i amaretto. Takim ponczem nasączamy dobrze placek.
KREM: 1 szklankę mleka zagotować. W druiej szklance mleka rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną i wlać wszystko do gotującego sie mleka. Ugotować ze wszystkiego budyń i odstawić do wystygniecia. Kostkę masła utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i powoli dodawać wcześniej ugotowany zimny budyń
Na jedna czesci nasączonego placka wykładamy krem i przykrywamy drygą częścią która także dobrze nasaczamy.
POLEWA: 0,5 kostki margaryny, 0,5 szklanki cukru, 0,5 opakowania cukru waniliowego, 3 łyżki wody i 1,5 łyżki kakao rozpuszczamy w rondlu na ogniu ciągle mieszając. Utworzy sie gładka polewa kakowa. Gdy polewa nieco ostygnie wylewamy ją na ciasto.
Na polewa sypiemy wiórki kikosowe lub jak kto woli zgniecione orzechy.
SMACZNEGO:)