Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4274
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 68
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 43
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 80
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 388
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4274
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 68
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 43
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 80
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 388
Składniki
Masło, cukier, wodę i kakao przełożyć do garnuszka i podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Do masy dodać przyprawę do piernika, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.Formę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180°C. Wystudzoną masę przelać do misy i miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku,Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez 40 minut . Ciasto wystudzić, odciąć wypukły wierzch i przeciąć wzdłuż na dwa placki równej grubości. Przygotować masę sernikową. Galaretki i żelatynę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Serek homogenizowany rozmieszać, by był gładki, powoli dolewać do niego galaretkę, cały czas mieszając. Śmietankę ubić i dodać do masy, wymieszać. Blat ciasta ułożyć w formie wyłożonej folią lub papierem do pieczenia i posmarować go dżemem. Lekko tężejącą już masę przelać na ciasto i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki, aby nadzienie stężało. Przygotować polewę. Masło, cukier puder i wodę przełożyć do garnuszka i podgrzewać na wolnym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciepłą polewę wylać na ciasto. Odcięty z wierzchu kawałek ciasta zmiksować na okruszki i posypać nimi wierzch ciasta. Całość schłodzić