Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek z nutellą

Murzynek z nutellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 740

Dodano:

Odsłon: 2162

Miękki i wilgotny murzynek z dodatkiem nutelli. Jest pyszny i bardzo ładnie się prezentuje.

Składniki

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki nutelli
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę, cukier, kakao, nutellę i wodę doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
    Wyłączyć gaz. Odlać pół szklanki masy, na polewę.

    Do wystudzonej masy, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
    Zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Zmiksować, tylko chwile na najniższych obrotach miksera.

    Ciasto przełożyć do tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułka tartą.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 1 godzinę.

  2. Po wystudzeniu, ściąć górę ciasta.
    Ścięte ciasto, pokruszyć.
    Wierzch murzynka, posmarować odlaną wcześniej polewą i posypać pokruszonym ciastem. Lekko docisnąć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń