Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie kocha truskawek. My pod każdą postacią. Wykorzystujemy je do deserów i ciast, przetworów na zimę. Na dobry początek mus truskawkowy z bitą śmietaną.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14100
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1628
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16065
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6457
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14100
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1628
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16065
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6457
Składniki
-1/2 kg świeżych truskawek, - 2-3 łyżki cukru, - 2 łyżeczki żelatyny, - 3/4 szklanki gorącej wody, - 1 kubek śmietanki 30%, - 1-2 łyżki cukru pudru, - opcjonalnie 1 Śmietanfix, - wiórki czekoladowe, świeże truskawki, mięta lub bazylia do dekoracji.
Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy. Całość blendujemy. W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy cukier i żelatynę. Gdy jest zimna wlewamy ją do masy truskawkowej, możemy całość jeszcze raz wymieszać przy użyciu blendera. Wlewamy masę do 4 pucharków. Wstawiamy do lodówki na około 2 godzin. Przed podaniem ubijamy śmietankę 30% na puszystą piankę, dodajemy cukier puder. Jeśli nie chcemy deseru podać od razu możemy do śmietany dodać usztywniacz Śmietanfix. Bitą śmietanę nakładamy na stężały mus truskawkowy. Dekorujemy świeżymi truskawkami, czekoladą, zielonymi listkami wg. własnego uznania. Bardzo prosty a jakże efektowny deser dla całej rodziny. Polecamy na gorące dni!!!